Vorige Artikel 1 van 94 Volgende

Vintage blik Tjoklat

€ 4,95
Voorraad 1 stuk

Mooie decoratief blik van Tjoklat, Amsterdam. Met scharnierdeksel.

17 x 10,5 cm.  
 

Tjoklat was een chocoladefabriek die door Willem Cornelis Sickesz junior (1886-1971) op 2 juni 1924 in Amsterdam als naamloze vennootschap werd opgericht. De oorspronkelijke naam van de fabriek was Holland(sch)-Zwitsersche Chocoladefabriek Amsterdam. De fabriek stond aan de Schinkelkade 60-69 op de hoek met de Vaartstraat. Het hoofdkantoor was gehuisvest in het zelfde pand met een ingang aan de Vaartstraat 84. De voornaamste producten waren chocoladerepen en pastilles (chocolaatjes).

In het jaar 1925 produceerde de fabriek al 63 miljoen repen onder de naam Hollandsch-Zwitsersche chocolade reep. En een half jaar later wordt de mijlpaal van 100 miljoen repen in een advertentie bekend gemaakt.[1] De eerste producten met de merknaam Tjoklat verschijnen pas in september 1936 op de markt.[2] "Tjoklat" was het Maleise woord voor "chocolade". Het merkteken was sindsdien een afbeelding van een knielende Indonesische vrouw met een schaal cacaovruchten in haar handen. Alle Tjoklat producten werden met Indische rietsuiker bereid. Nog voor de Tweede Wereldoorlog werd een serie witte bakelieten dozen (ovaal en rond) met pastilles uitgebracht, waarbij het merkteken was uitgevoerd als camee. De gietvormen (mallen) voor de chocolade werden in Duitsland gemaakt bij Anton Reiche in Dresden en de dozen werden bij Philips in opdracht gegeven. In de oorlog kwam de productie stil te staan.

Na de oorlog kreeg de fabriek met het merkteken Tjoklat haar grootste bekendheid. De fabriek veranderde in 1950 haar naam in Tjoklat-Fabriek NV Amsterdam. De bakelieten dozen werden door blikken dozen met reliëf vervangen. In 1971 overleed de oprichter Willem Cornelis Sickesz junior. In 1972 werd de fabriek in een besloten vennootschap veranderd en de naam gewijzigd in Tjoklat B.V. In 1974 nam Meneba de Tjoklat chocoladefabriek over.[3] Op 24 december 1977 sloot Meneba de fabriek in Amsterdam en plaatste de productie over naar haar dochteronderneming Beukers & Rijneke in Vlaardingen.[4] In 1978 werd de fabriek in Amsterdam gesloopt, zeven jaar na het overlijden van de stichter. In 1984 nam Baronie-De Heer in Alphen aan den Rijn de chocoladefabriek in Vlaardingen over. De merknaam en het merkteken van Tjoklat worden nog steeds gebruikt.

© 2014 - 2023 Beaudeco-art | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel